Nieuws: 250 jaar ervaring in intern transport gebundeld in nieuw bedrijf

Tholen – Sinds enkele maanden is VH Systems actief. Het is een nieuwe speler in de markt voor intern transport in de glastuinbouw. Of, nou ja, nieuw, wie goed kijkt ziet dat er heel wat vertrouwde gezichten bij het bedrijf werken. Hoe dat komt en wat VH Systems precies doet, legt Roeland van Dijk, Sales Manager bij de specialist in intern transport, uit.

De medewerkers van VH Systems hebben gezamenlijk een turbulente geschiedenis meegemaakt. Eerst met zijn allen bij Hawe gewerkt, vervolgens vanaf 1998 bij Codema, en nu vanaf juni gezamenlijk bij VH Systems. De mensen binnen VH Systems, allen met intern transport als specialisme, werken dus al heel wat jaren met elkaar. Roeland: “Sommige collega’s ken ik al meer dan twintig jaar.”

Het einde van Codema kwam hard aan De kern van de intern transport afdeling zag de waarde van het team heel duidelijk, en wilde bij elkaar blijven. Maar niet op dezelfde manier. Terug naar de eigen competentie maar dan ook met eigen productie. Deze productie was voor een groot deel uitbesteed bij de buurman, Van Zet Groep. Deze contacten werden verstevigd en een gezamenlijk plan werd gesmeed. Dat hou je in de tuinbouw niet lang stil.

Via via zijn we in contact gekomen met (glas)tuinbouw consortium Atrium Agri. “Freek van der Zanden van Van Zet Groep en ik hebben toen ons plan samen met Atrium Agri verder uitgewerkt, door onze gezamenlijke kennis en ervaring in een nieuw bedrijf te bundelen. Onze mensen vinden hun werk leuk, hun klanten belangrijk en blijven graag collega’s.” Dat verhaal zagen ze bij Atrium Agri wel zitten. Ze zagen een gouden kans; een gemotiveerd en sterk team compleet op een gouden presenteer blaadje inclusief eigen productie!

250 jaar ervaring

“Opgeteld hebben we ruim 250 jaar werkervaring in het intern transport in huis. Sommige jongens werken al meer dan 25 jaar in deze tak van sport, waaronder ikzelf.” Het team van VH Systems is perfect in balans qua verkoop, engineering, supervisors en service monteurs. Roeland wijst erop hoe uniek dat is. “Zulke mensen zijn schaars. Die vind je niet zomaar, laat staan in een compleet team.”

Een goed team heeft ook goede huisvesting nodig. Die werd gevonden in Bergschenhoek, in het voormalige pand van Codema, waar ook Van Zet Groep al gevestigd was. “Voor ons, de oude garde, is het fijn dat we op dezelfde plek kunnen blijven zitten. Voor ons was het belangrijk dat de engineering en productie op dezelfde locatie zou blijven, en dat is gelukt.”

Vliegende start VH Systems richt zich dus op intern transport. “Dat betekent specifiek mobiele containersystemen en mobiele gotensystemen. Dat zijn onze twee pijlers. Wij hebben daar veel ervaring in.” De systemen worden toegepast in kassen, maar ook in indoor en vertical farms. Toch zet VH Systems daarop momenteel niet direct in. “We kunnen nu níet alles doen. Dat is niet realistisch. We doen nu waar we goed in zijn en hebben hiervoor eigen verkoop, ontwerp, engineering en productie in huis.”

Een bekend team op een bekende locatie, logisch dat veel telers VH Systems al snel opzochten. Vanaf dag 1 kon het team direct aan de slag. “We zijn direct ingesprongen op het werk wat nog afgemaakt moest worden. Het is mooi om te zien dat bestaande relaties vertrouwen in ons hebben. We hebben de juiste mensen en ervaring. Daarmee zijn we slagvaardig.”

Eerste projecten

VH Systems kan nog níet iedereen helpen, maar staat graag wel iedereen te woord. “We luisteren naar iedereen en verlenen service waar we kunnen.” Ondertussen zitten er zelfs al nieuwbouwprojecten in het projectenpakket van het nog jonge bedrijf. “Bij een teler, die veel van ons kent van vroeger, bouwen we momenteel aan een systeem voor de teelt van sla op water. Het wordt een supermooi project. Als straks alles af is, mogen wij daar als VH Systems echt trots op zijn.”

VH Systems is onderdeel van Atrium Agri, maar dat wil niet zeggen dat er niet met andere partijen dan onze partners samen wordt gewerkt. “Wij zijn Atrium Agri heel dankbaar dat ze in ons geïnvesteerd hebben, maar er is geen sprake van exclusiviteit. We versterken elkaar waar nodig, maar VH Systems moet ook gewoon haar eigen broek ophouden. En daar zijn we volop mee bezig.”

Dit jaar hebben we veel werk weten te verzetten. Volgend jaar is nog wel een uitdaging, zoals voor vrijwel iedereen in de (glas)tuinbouw, ziet Roeland. “Als nieuwe speler is het daarom belangrijk te laten zien wie we zijn én dat we er zijn.”